Ψηφιακός Δήμος. Προτάσεις για μια σύγχρονη ηλεκτρονική τοπική κοινότητα.

rpt

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, αποτελεί κοινή διαπίστωση πως ο μετασχηματισμός των τοπικών κοινωνιών λαμβάνει χώρα, πλέον, με ταχύτατους ρυθμούς εξαιτίας των αλλαγώνψ που επιφέρει η τεχνολογική εξέλιξη, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα τόσο των πολιτών όσο και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε όλους τους τομείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός οφείλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή με τρόπο δημιουργικό και αποτελεσματικό. Ορισμένες προτάσεις για την διευκόλυνση της ζωής μας ψηφιακά, σε τοπικό επίπεδο, θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες :

  1. Βελτιστοποίηση των υπαρχουσών υποδομών σε οπτικές ίνες και φυσικά στην επέκταση τους σε όλο τον Δήμο,  με στόχο την παροχή δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο με μεγάλες ταχύτητες. Αυτό θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα του Δήμου και θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες, τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους και τους άνεργους καθώς  και όλους τους συμπολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην καθημερινότητα τους.
  2. Ανάπτυξη και επέκταση του δωρεάν WIFI με σκοπό να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Δήμου μας.
  3. Δημιουργία εφαρμογής “Ασφαλής Δημότης” και δωρεάν παροχής της σε όλους του δημότες μας. Με την εφαρμογή αυτή, όταν υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη τα μέλη της οικογένειας (παιδιά, φοιτητές, υπερήλικες) είναι διαρκώς σε επικοινωνία με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό.  Ταυτόχρονα υπάρχει ταχύτατη πρόσβαση σε υπηρεσίες άμεσης ανάγκης (Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κλπ).
  4. Δημιουργία εφαρμογής “ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ” και δωρεάν παροχή της σε όλους τους Δημότες. Με αυτήν την εφαρμογή όλοι οι Δημότες θα έχουν άμεση οπτικοακουστική επικοινωνία (sms, mail, photo, video, voice, call) με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου για καταγγελίες, παράπονα, προτάσεις κλπ.
  5. Νέα διαδικτυακή δημοτική πύλη με δυναμικό περιεχόμενο, πολλαπλές λειτουργίες και καινοτόμα e-εργαλεία και υπηρεσίες για τον κάτοικο, τον επιχειρηματία ή τον επισκέπτη.
  6. Υπηρεσία για την ηλεκτρονική υποβολή και παρακολούθηση αιτημάτων από πλευράς των Πολιτών.
  7. Ψηφιακή πλατφόρμα διαβουλεύσεων για τα έργα και τις πολιτικές του Δήμου.
  8. Το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα ψηφιακής διακίνησης όλων των εγγράφων – εισερχόμενων και εξερχόμενων – του Δήμου.
  9. O ανοιχτός προϋπολογισμός (open budget), μέσω του οποίου κάθε πολίτης μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την πορεία εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού, τόσο για το τρέχον οικονομικό έτος όσο και για παρελθόντα έτη.
  10. Διαδικτυακή πύλη με την οποία μπορεί να  υλοποιηθεί η ψηφιακή προβολή και ανάδειξη των πολιτιστικών, εκκλησιαστικών, αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής μας.
  11. Η αναβάθμιση της πληροφοριακής υποδομής του Δήμου.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμο μας δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολυτέλεια. Συνιστά επιλογή και ανάγκη και ως τέτοια, δεν μπορεί να περιμένει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΛΑΣΘΙΩΤΑΚΗΣ
Δικηγόρος Παρ’ Αρειω Πάγω
LLM ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
υ. Διδάκτωρ Νομικής
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ Υπ. Δικαιοσύνης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ωραιοκάστρου με την δημοτική παράταξη Αν.α.σ.α. και υποψήφιο Δήμαρχο τον Παντελή Σκαρλάτο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s