Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 οι αλλαγές και το μεγάλο στοίχημα και για το δήμο Ωραιοκάστρου.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάιου του 2019 θα σηματοδοτήσουν την δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού άσκησης της τοπικής εξουσίας. Ο ν. 4555/2018 γνωστός και ως πρόγραμμα «Κλεισθένης» δημιουργεί ένα τελείως νέο και διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο διενέργειας των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. 
Ποιες όμως είναι οι αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης» στην κατάρτιση των συνδυασμών, στην λειτουργία των Δήμων και των Κοινοτήτων και πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις; 
Η απλή αναλογική παύει την πρωτοκαθεδρία του Δημάρχου τύπου «αρχή ενός ανδρός». Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια η ενισχυμένη αναλογική καταργείται στις δημοτικές εκλογές και προκρίνεται η απλή αναλογική με ερωτηματικό για την αποτελεσματικότητα της, η οποία θα αναδειχθεί εκ του αποτελέσματος. Έκλεισε ο κύκλος των Δημάρχων που αποφάσιζαν και υλοποιούσαν, χωρίς την ανάγκη και στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς την συνεργασία των άλλων δημοτικών παρατάξεων και των συμβούλων τους είτε γιατί η δημοτική πλειοψηφία δεν επιθυμούσε είτε γιατί οι άλλες παρατάξεις δεν επιθυμούσαν. 
Η αλλαγή αυτή στο εκλογικό σύστημα έχει καταλυτική συνέπεια στην λήψη των αποφάσεων και την αποτελεσματικότητα της παροχής των δημοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Μεγάλος όμως ο προβληματισμός, από τους ανθρώπους που έχουν ασκήσει δημοτική εξουσία και γνωρίζουν τα σχετικά με την «διοίκηση των δήμων». Έγκειται στην έλλειψη κουλτούρας συνεργασιών και μη ύπαρξης ικανοποιητικών ασφαλιστικών δικλείδων για την ομαλή λήψη αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα.
Μείζονος σημασίας παράγοντας προς την κατεύθυνση αυτή θα είναι η ανάδειξη του υποψήφιου ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει στοιχεία και “mentalite” συνεργασίας για τις αποφάσεις στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια. Διότι τελεολογικά στις περισσότερες περιπτώσεις καμία δημοτική παράταξη δεν θα έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η συνεργασία των παρατάξεων και των εκλεγμένων συμβούλων θα είναι επιβεβλημένη.
Μια ακόμη αλλαγή συνίσταται στην κατάρτιση των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση κατάρτισης συνδυασμού και στις κοινότητες. Στα διαμερίσματα ενός Δήμου, τα οποία στο εξής ονομάζονται Κοινότητες, δύνανται να καταρτίζονται συνδυασμοί αυτόνομοι και σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το υπόλοιπο δημοτικό ψηφοδέλτιο. Συνέπεια αυτής της αλλαγής είναι να δημιουργείται εν δυνάμει πολυκερματισμός και απώλεια πολιτικής συνοχής μεταξύ της δημοτικής αρχής και των Κοινοτικών συμβουλίων. Διευκολύνονται ταυτόχρονα όμως οι υποψήφιοι δήμαρχοι διότι με αυτό τον τρόπο καλούνται να στελεχώσουν δημοτικό ψηφοδέλτιο με λιγότερους υποψηφίους.
Επιπλέον ενισχύεται ο ρόλος των Κοινοτικών Συμβουλίων, για την διοίκηση σε τοπικό επίπεδο, με την μεταφορά οικονομικών πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο Κοινότητας. Οι Κοινότητες αποκτούν δικούς τους πόρους, ως αναλογική κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που λαμβάνει ο Δήμος.
Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας αλλαγή του Νόμου είναι η ρύθμιση, κατά την οποία η άρνηση ψήφου από δημοτικό ή κοινοτικό σύμβουλο και η λευκή ψήφος δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Επίσης δεν θίγεται η απαρτία και η νόμιμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν αποχωρήσουν κάποιοι σύμβουλοι που παρευρίσκοντο στο ξεκίνημα της διαδικασίας και την λήψη απαρτίας.
Όλα τα ανωτέρω, περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη πολιτική περίοδο, επιβάλλουν την εκλογή ώριμου και αξιόλογου πολιτικού προσωπικού (από εξίσου ώριμο εκλογικό σώμα) αντάξιου να ανταποκριθεί στις επικείμενες προκλήσεις υπερβαίνοντας τα μικροπαραταξιακά συμφέροντα και προκειμένου να προκρίνει το δημοτικό κοινό συμφέρον. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΛΑΣΘΙΩΤΑΚΗΣ
Δικηγόρος Παρ’ Αρειω Πάγω
LLM ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 
υ. Διδάκτωρ Νομικής
ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ Υπ. Δικαιοσύνης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ωραιοκάστρου με την δημοτική παράταξη Αν.α.σ.α. και υποψήφιο Δήμαρχο τον Παντελή Σκαρλάτο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s